Meniu
0
Norai

Dviratininko šalmų gidas - tipai, gamintojai, MIPS technologija

Dviratininko šalmų gidas - tipai, gamintojai, MIPS technologija
2022-12-21 Viktorija Kaupienė

Atnaujintas 2024-06-11

Dviratininkų šalmai atsirado JAV aštuntajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje, įkvėpti motociklininkų šalmų. Iš pradžių dviratininko šalmas buvo paprasčiausia kieto plastiko kriauklė su polistireno putomis viduje. Griūvant ir trenkiantis galva į kietą paviršių šis aksesuaras šiek tiek sušvelnindavo smūgio jėgą. Šiandien dviratininkų šalmai yra daug sudėtingesni ir kur kas geriau apsaugo galvą, o geriausiuose šalmuose naudojama ypatinga nuo smūgių gelbstinti sistema – MIPS.


Linijinis ir rotacinis smūgiai – kuo jie skiriasi?

Įvykus nelaimei ir kūnui trenkiantis į kietą paviršių yra būdingi dvejopi smūgiai: linijiniai ir rotaciniai.

Linijinis, tiesioginis, smūgis įvyksta tada, kai į paviršių trenkiamasi galva arba sunkus daiktas krenta ant galvos. Rotacinis smūgis priverčia galvą pasisukti – jis būdingas situacijoms, kai patiriamas fizinis smūgis iš šono arba trenkiamasi į kietą paviršių, judant dideliu greičiu. Būtent šis, sukimosi smūgis, yra pavojingiausias žmogaus smegenims. Tokie susižeidimai būdingi bokse, kur patys pavojingiausi smūgiai yra iš šono arba iš apačios, priverčantys galvą pasisukti.

Stipri rotacinė jėga sukelia smegenų judesį kaukolėje. Kaukolės judėjimą sustabdo fizinis barjeras (žmogus griūva ir atsitrenkia į grindis) arba tiesiog anatominė kūno struktūra (galva pasisuka tiek, kiek leidžia kaklo raumenys), tačiau smegenys sugeria smūgio jėgą ir toliau juda kaukolės viduje – taip sukeliamas įvairaus sunkumo smegenų sutrenkimas.

Ilgą laiką buvo matuojamas tik linijinio smūgio poveikis žmogaus smegenims, o šalmai apsaugodavo tik nuo tiesioginio sutrenkimo. Tačiau, jei važiuodami dviračiu griūvate, beveik visais atvejais patiriamas dvejopas smūgis – tiek linijinis, tiek rotacinis. Todėl modernus šalmas yra ypač svarbus saugiai kelionei.


Kas yra MIPS – smegenų struktūrą imituojanti sistema?

Rotacinio smūgio poveikis buvo pradėtas tyrinėti Švedijos Karolinska Institute, kai 1996 m. neurochirurgas Hans von Holst ir jo studentas Peter Halldin ėmėsi ieškoti priemonių, kaip apsaugoti žmogaus smegenis nuo sunkių sutrenkimų.

Hans von Holst atkreipė dėmesį į žmogaus smegenų struktūrą. Čia, tarp smegenų ir kaukolės esantis cerebrospinalinis skystis apsaugo smegenis – pavyzdžiui, patyrus šoninį smūgį, dalį smūgio jėgos sugeria būtent šis skystis. Tai Peter Halldin įkvėpė sukurti sistemą, imituojančią natūralų galvos smegenų savisaugos mechanizmą.

Taip atsirado MIPS – Multidirectional Impact Protection System, arba daugiakrypčio smūgio apsaugos sistema. Jos pagrindą sudaro įdėklas vidinėje šalmo dalyje, pritvirtintas elastomerų pagalba. MIPS įdėklas gali judėti nedidele, 10-15 mm, amplitude. Kiekvienas MIPS šalmas yra dvisluoksnis, ir šie sluoksniai gali judėti bei suktis neprikausomai vienas nuo kito. Jei važiuodami krintate nuo dviračio ir atsitrenkiate į paviršių, per kritines 2 milisekundes šalmas sugeria dalį rotacinio smūgio – pirmiausia 10-15 mm pasisuka išorinė šalmo dalis, ir tik paskui smūgis tenka vidiniam įdėklui ir, galiausiai, galvai.

Taip sukuriamas praslydimo efektas ir sušvelninamas smūgis. Jei šio efekto nebūtų, šalmui ir galvai, atsitrenkus į žemę ir sustojus, smegenys sugertų smūgio jėgą ir toliau judėtų kaukolės ertmėje. Tai sukeltų lengvesnio ar sunkesnio laipsnio smegenų sutrenkimą.

Pirmieji šalmai su MIPS technologija pasirodė rinkoje 2007 m. Nuo to laiko parduoda jau daugiau nei 9 mln. jų vienetų.


Daviratininko šalmų tipai

MIPS technologijai paplitus, dabar galite įsigyti ja apsaugotą šalmą kone bet kokiam veiklos tipui. VELONOVA parduotuvėje rasite MTB, miesto dviračių, plento ir kitus šalmus, kurių kokybė ir apsaugos lygis yra patikrinti moderniausiose laboratorijose. Tiesa, šios kategorijos – rekomendacinės, nes skiriasi tik šalmų dizainas ir aerodaminės savybės, o saugumas išlieka.

Kalnų (MTB) dviračių šalmai

MTB dviračių sporto entuziastus dažniausiai pamatysite su kiek neįprastos formos šalmu. MTB šalmo priekyje yra snapelis, skirtas apsaugoti galvą ir veidą nuo pašalinių objektų – šakų, akmenų ir kitų kliūčių, su kuriomis susiduriame miško keliuose. Dalis kalnų dviračių taip pat turi veido apsaugą, tad išvaizda primena motociklininko ar ralio lenktyninko šalmą. Renkantis MTB šalmą svarbu atkreipti dėmesį į jo svorį bei įsitikinti, kad jis sukurtas taip, jog efektyviai ventiliuotųsi.

Miesto dviračių šalmai

Miesto dviratininkams svarbesnis stilius, o ne greitis, todėl miesto dviratininkų šalmai dažnai yra kiek mažiau aerodinamiški – jų forma apvalesnė, o paviršius su mažiau skylių, kurios įprastai padeda pagaminti lengvesnį šalmą. Miesto dviračių ir laisvalaikio šalmai yra tinkami ir kitiems sporto tipams, pavyzdžiui, pasivažinėjimams riedučiais ar riedlente. Kviečiame rinktis šalmą pagal norimą spalvą, formą ar derinti jį prie savo transporto priemonės – pasirinkimų yra tikrai daug.

Plentinių dviračių šalmai

Plento treniruotėms ir varžyboms yra būdingas didelis greitis, todėl svarbu, kad šalmas šiam sporto tipui būtų ir aerodinamiškas, ir tobulai tinkantis – tam, kad galva būtų maksimaliai apsaugota. Plentu važinėjantys dviratininkai siekia, kad šalmas, kaip ir kiti aksesuarai, svertų kuo mažiau, todėl gamintojai nuolat siūlo inovacijas šioje srityje, gamindami ypač lengvus, bet ypatingai tvirtus plento šalmus.

Vaikiški šalmai

Galvos traumos yra labai pavojingos vaikams, todėl šalmų gamintojai vaikiškiems šalmams skiria ypatingą dėmesį. Vaikiški šalmai sukurti taip, kad dengtų kuo didesnį galvos paviršių – apimtų galinę galvos dalį. Tačiau suprasdami, jog vaikams išvaizda gali nulemti, kaip noriai jie dėvės šalmą, gamintojai pasirūpino ne tik saugumu. Mūsų el. parduotuvėje rasite margaspalvius ir kiekvieno vaiko skoniui tinkančius žaismingus šalmus.

Paspirtukų šalmai

Paspirtukininkams galvos traumos yra būdingos kaip ir dviratininkams, todėl lipant ant paspirtuko svarbu nepamiršti šalmo. Mūsų asortimente rasite šalmus mažiesiems paspirtukininkams ir pasirinkimus jau suaugiems šių transporto priemonių entuziastams. Tačiau, jei šalmo neradote paspirtukų kategorijoje, kviečiame rinktis iš šalmų dviratininkams – jų savybės yra panašios.


Dviratininko šalmų gamintojai

Jei reiktų pasirinkti vieną daiktą, kurį tikrai verta rinktis pagal gamintoją – tai būtų šalmas. Tik patikrintų gamintojų fabrikuose sukurti šalmai gali garantuoti žadamą apsaugą. Svarbu, kad šalmas būtų ne tik tinkamai pagamintas, bet ir transportuotas, nes mikroįskilimai, gali nulemti apsaugos sumažėjimą. Todėl VELONOVOJE siūlome tik atrinktų gamintojų, kurių veikla ir gamybos procesais pasitikime, šalmus. Tarp jų – Specialized, 7iDp ir Micro.

Specialized šalmai

Specialized dviračius tikrai esate sutikę gatvėje. Ne mažiau kokybiški yra ir Specialized dviratininkų aksesuarai. Bendradarbiaudami su MIPS, Specialized kuria modernaus dizaino šalmus, pritaikytus įvairiems poreikiams. Mūsų bestseleriai – universalūs Specialized Search šalmai, aerodinamiškiausi Specialized Evade bei kalnų dviratininkų pamėgti Specialized Gambit.

7iDP dviratininkų šalmai

7iDP daugiausia gamina šalmus ir ekstremalaus sporto entuziastams. Visi šio gamintojo modeliai atitinka CE, CPSC ir AS standartus bei yra sukurti taip, kad užtikrintų maksimalų komfortą. 7iDP M3 šalmai tinka ir miesto dviračiams, tačiau dėl ventiliacijos savybių ir saugumo juos dažnai išvysite riedlenčių parkuose ant rampų ir kitur, kur renkasi triukus atliekantys sportininkai. M1 ir ABS šalmai su veido apsauga – dažnas MTB dviratininkų pasirinkimas.

Micro paspirtukų šalmai

Prie šveicariškų Micro paspirtukų derantys šalmai yra lengvai reguliuojami, paminkštinti ir ypač patogūs. Mūsų el. parduotuvėje ir fizinėje parduotuvėje adresu J. Baltrušaičio g. 1, Vilnius, rasite skirtingų dydžių Micro šalmus, tinkančius ir patiems mažiausiems, ir suaugusiems. Šie šalmai nepalieka abejingų – visi jie yra sumaniai nuspalvinti, o kai kurie papuošti ir išoriniais elementais.

Susiję produktai

Greitas pristatymas -20% TOP
Specialized Mio MIPS vaikiškas šalmas | Pro Blue - Golden Yellow Geo
Greitas pristatymas -15% TOP
Specialized Align II šalmas | Gloss Cast Blue Metallic
Greitas pristatymas -30%
Specialized Shuffle Child LED vaikiškas šalmas | Gloss Ice Blue
Greitas pristatymas -10% TOP
S-Works Evade 3 šalmas | Black
S-Works Evade 3 šalmas | Black
279,00€ 310,00€
Greitas pristatymas
Micro šalmas | Scootersaurus 3D
Greitas pristatymas
Micro šalmas | Doodle Dot

Susiję straipsniai

Dviratininko šortai - išsamus pasirinkimo gidas

Dviratininko šortai - išsamus pasirinkimo gidas

Šiame straipsnyje aptariama dviratininkų šortų svarba, paaiškinami jų privalumai ir paaiškinama, kaip išsirinkti tinkamus. Jame pabrėžiamas paminkštintų šortų teikiamas komfortas ilgų važiavimų metu, aptariamas tinkamas jų dėvėjimo būdas ir pateikiami patarimai dėl priežiūros. Straipsnyje taip pat a..

Dviratininkams taip pat kyla klausimas - „Ką man apsirengti?“

Dviratininkams taip pat kyla klausimas - „Ką man apsirengti?“

Pasakymas, „Nežinau, ką man apsirengti“ yra tapęs neatsiejama anekdotų dalimi, tačiau pasakymas iš esmės nėra juokingas. Žinoti, kaip apsirengti kiekvienu gyvenimo atveju – svarbus dalykas. Kokia veikla beužsiimtumėt, tinkama apranga suteikia tiek fizinį, tiek socialinį komfortą, o važiavimas dvirač..