Meniu
0
Norai

Renkamės dviratį: plento dviračių gidas

Renkamės dviratį: plento dviračių gidas
2024-09-09 Gediminas Kaupas

Atsakingas sprendimas renkantis pirmąjį dviratį sportui ir laisvalaikiui visuomet prasideda nuo tinkamiausios sau kategorijos identifikavimo. Jei jaučiate, kad jus labiausiai traukia plento disciplina ir greiti pasivažinėjimai ar lenktynės – plentinis dviratis bus puikus pasirinkimas. Šiame straipsnyje pasidalinome įžvalgomis apie tai, kaip išsirinkti tinkamiausią plento dviratį ir jo komponentus – tikimės, kad jos padės priimti optimalų sprendimą.


Kas yra plentinis dviratis?

Pradedantiesiems dviratininkams dažnai naujiena tampa faktas, kad plento dviračiai – plati kategorija, skirstoma į smulkesnius tipus. Šios kategorijos dviračius vienija keli pagrindiniai dalykai: rėmas, pritaikytas siauroms padangoms, lenktas vairas, pritaikytas skirtingoms sėdėsenos pozicijoms, gana „agresyvi“ ir aerodinamiška dviračio geometrija. Plento dviračiai yra standūs – todėl jie sukurti važiavimui ir lenktynėms gera, kieta kelio danga.


Plentinio dviračio privalumai

Plentinius dviračius renkasi žmonės, mėgstantys greitus pasivažinėjimus vienumoje ar grupėje. Lyginant su hibridiniais ar kitais dviračiais, plentinis dviratis leidžia ypač greitai įsibėgėti ir palaikyti aukštesnį vidutinį greitį. Šis ypatumas leidžia įdėti mažiau pastangų važiuojant stiprių dviratininkų grupėje ir efektyviai treniruotis. Be to, plentiniai dviračiai yra lengvi – ši savybė nudžiugins dviratininkus, gyvenančius ne pirmame namo aukšte.


Kaip pasirinkti tinkamą plentinį dviratį

Pletiniai dviračiai ir jų dizainas skiriasi priklausomai nuo kategorijos. Pavyzdžiui, „endurance“ tipo plentiniai dviračiai laikomi kiek patogesniais – jų geometrija pritaikyta ilgesniems pasivažinėjimams. Lenktyniniai plentiniai dviračiai išsiskiria savo aerodinamika.Tačiau įsigiję tokį dviratį galite tikėtis, jog rėmas bus suderinamas su mažiau priedų (turės mažiau tvirtinimo taškų), o jūsų sėdėsena bus agresyvesnė. Vis populiaresnis dviračių tipas – „all-road“. Šie dviračiai yra pritaikyti platesnėms padangoms, todėl tinkami tiems, kas daugiausia važinėja plentu, bet nori tyrinėti ir žvyrkelius. Taigi, prieš įsigyjant plentinį dviratį, verta apsvarstyti, kokios trukmės ir tipo pasivažinėjimai dominuos jūsų dienotvarkėje.


Plentinio dviračio rėmas: aliuminis ar karboninis?

Skirtingų rėmų neišbandžiusiems gali būti sunku suprasti, kokią įtaką važiavimui daro medžiaga, iš kurios rėmas buvo pagamintas. Tačiau, pabandžius minti aliuminio rėmo ir anglies pluošto (karboninio) rėmo dviračius, skirtumą galima identifikuoti greitai. Iš aliuminio pagaminti rėmai yra ypač standūs ir „kieti“, todėl vibracija, kurią sukelia kelio nelygumai, yra perduodama dviratininkui. Anglies pluoštas – daug minkštesnė medžiaga, todėl tokie rėmai vibracijas sugeria. Dėl šių savybių aliuminis dažniausiai yra naudojamas , pradedančiųjų (en. entry) klasės dviračių gamyboje, o iš karbono gaminami vidutinės ir aukštos klasės dviračiai. Tiesa, priklausomai nuo medžiagos, skirsis ir dviračio svoris – aliuminio rėmai sveria daugiau nei anglies pluoštai. Vis dėlto, tobulinant aliuminio suvirinimo technologijas ir dviračių dizainą, šie svorio skirtumai yra vis mažiau pastebimi.


Plentinio dviračio ratai: kokie pasirinkimai?

Kaip ir dviračio rėmas, taip ir ratai, gali būti gaminami iš aliuminio arba anglies pluošto. Nuo medžiagos priklausys ir rato svoris, ir jo savybės – anglies pluošto ratai, kaip ir rėmas, geriau sugers kelio nelygumus ir vibracijas, todėl palengvins ilgus pasivažinėjimus. Renkantis ratus taip pat svarbu atkreipti dėmesį į ratų suderinamumą su dviračio grupe ir stabdžiais – diskiniams ir V formos stabdžiams pritaikytų ratų konstrukcijos skiriasi.


Plentinio dviračio dydžiai: kaip pasirinkti tinkamą?

Kadangi sėdėsena ant plentinio dviračio yra ypač sportiška – reikalaujanti lankstumo pasilenkiant link vairo, yra ypač svarbu tiksliai pritaikyti dviračio dydį savo kūnui. Tik ant tinkamo dydžio dviračio minsite efektyviai ir patogiai. Nors dviračiai yra žymimi rėmo dydžio numeriais arba raidėmis, vien šiais skaičiais pasitikėti negalima – dydžiai skiriasi tarp gamintojų ir net jų modelių. Taigi, prieš pirkdami dviratį turite susipažinti su dviračių dydžių lentele, kur nurodyti tikslūs dydžiai pagal dviratininko ūgį. Jei esate dviejų dydžių sankirtoje, turite du pasirinkimus – rinktis mažesnį arba didesnį dydį. Mažesnis dviratis svers truputį lengviau, o ant jo sėdėsite labiau aerodinaminėje pozicijoje ir manevrus atliksite lengviau, o didesnis, tikėtina, leis minti kiek labiau atsipalaidavusioje sėdėsenoje.

Visų tipų dviračiai internetu pasiekiami mūsų el. parduotuvėje, čia rasite ir dydžių lenteles.


Populiariausi plento dviračių gamintojai

Plento dviračiai – turbūt kiekvieno gamintojo pagrindinė dviračių linija. Šioje srityje taip pat stebime ir daugiausia inovacijų, nes būtent plentiniais dviračiais važinėja sportininkai populiariausiose varžybose. VELONOVA prekiauja pasaulyje lyderiaujančių ir išskirtinių dviračių gamintojų kūriniais, kurie nuolat atsiduria ir ant prestižinių varžybų podiumų. Trumpai apžvelgsime pagrindinius mūsų rekomenduojamus gamintojus ir jų modelius.

3T plentiniai dviračiai

Italų gamintojai 3T kuria išskirtinio dizaino plento ir gravel dviračius – juos į Lietuvą atvežame vieninteliai. Plentinis dviratis 3T Strada anglies pluošto rėmu yra sukurtas remiantis pagrindiniais aerodinamikos principais – dviračio svorio centras yra ypač žemai, o rėmo geometrija mažina pasipriešinimą minant grupės priekyje. Šis minkštas ir manevringas dviratis yra visiškai integruotais trosais, tad patiks ieškantiems estetikos.

Specialized plentiniai dviračiai

Amerikiečių Specialized šiuo metu yra vienas garsiausių vardų dviračių pasaulyje. Jų plento dviračių pasirinkimas platus: nuo „entry“ klasės Specialized Allez iki greičiausiais pasaulyje laikomų S-Works Tarmac SL8 modelių, kuriuos vairuoja profesionalūs dviratininkai.

Colnago plento dviračiai

„Sukurti nugalėti“ Colnago dviračiai dabar dažnai lipa ant aukščiausios podiumų pakylos, nes juos vairuoja UAE komanda ir jaunoji dviračių sporto legenda Tadej Pogačar. Colnago plento dviračių asortimente – V ir C serijos dviračiai. V4Rs – lenktyninis, pats aerodinamiškiausias modelis, kurtas drauge su UAE komanda. V4 ir V3 – panašios geometrijos modeliai dviratininkams mėgėjams, vertinantiems kokybę ir greitį. C68 – klasikinis, nuolat tobulinamas plento dviratis, kurį puošia jau ikonišku laikomas Colnago dizainas. Džiaugiamės tapę pirmaisiais partneriais, prekiaujančiais Colnago Lietuvoje.

BMC plentiniai dviračiai

Šveicarijoje įkurtoje inovacijų laboratorijoje gimsta minimalistinio dizaino ir ypač patvarūs BMC dviračiai, kuriuos lietuviai jau spėjo pamėgti. Yra dvi BMC plentinių dviračių linijos Teammachine ir Roadmachine. Teammachine – agresyvios ir lenktyninės geometrijos dviračiai, sukurti dviratininkams, siekiantiems geriausių rezultatų. Roadmachine – endurance tipo dviratis, kurį BMC vis labiau pritaiko įvairioms dangoms, didinant komplektuojamų padangų svorį.


Kaip prižiūrėti plentinį dviratį?

Plentinio dviračio priežiūra nesiskiria nuo kitų tipų dviračių. Norint išsaugoti efektyvų dviračio ir jo dalių veikimą, svarbiausia – reguliari profilaktika ir dažnas plovimas. Kiekvienam, įsigijusiam plentinį dviratį, primename, kad reguliariai verta patikrinti grandinę, stabdžių sistemą ir dviračio guolius. Taip užtikrinamas ne tik sklandus ir tylus dviračio veikimas, bet ir saugumas kelyje. Svarbus ir tinkamo padangų slėgio palaikymas – jis padės apsisaugoti nuo pradurtų ar išsileidusių padangų.

Susiję produktai

Susiję straipsniai

Dviračių gamintojų gidas: 3T dviračiai

Dviračių gamintojų gidas: 3T dviračiai

Susipažinkite su naujoviškais ir aukštos kokybės 3T dviračiais VELONOVOJE. Atraskite šio prekės ženklo vertybes, unikalų dizainą ir įvairius dviračių modelius, įskaitant gravel, plento ir elektrinius. Sužinokite, kuo 3T dviračiai išsiskiria iš kitų, ir raskite tobulą modelį savo dviračių poreikiams...

Specialized dviračiai: Atraskite meistriškumą ir inovacijas

Specialized dviračiai: Atraskite meistriškumą ir inovacijas

Specialized – tai prekės ženklas, kuris dviračių pasaulyje žinomas dėl savo novatoriškumo, aukštos kokybės ir dizaino. Nuo lenktyninių iki kalnų dviračių, Specialized siūlo platų asortimentą kiekvienam dviratininkui. Šiame straipsnyje aptarsime Specialized dviračių ypatumus, atsiliepimus ir prieinam..

Populiariausi dviračių gamintojai – ką reikia žinoti?

Populiariausi dviračių gamintojai – ką reikia žinoti?

Dviračių pasaulis tam tikra prasme yra panašus į automobilių. Daugybė gamintojų siūlo kokybiškus, patikimus modelius, tačiau kiekvienas gamintojas turi savo stilių ir savo braižą. Vienų stiprioji pusė – laiko patikrinta kokybė, komfortas ir maksimalus saugumas, kitų – technologijos inovacijos, lengv..